28/02/2011

ALLEYCAT RACE DAY AFTER


Aυτό κι αν ήταν alleycat! 
Παλιοί φίλοι, νέοι διεκδικητές, όμορφα κοστούμια σε μια κρύα μέρα που δεν έβρεξε σαν πέρυσι τουλάχιστον. Ο νέος Βασιλιάς της Αθήνας (και του καρνάβαλου φυσικά!) είναι ο Ανδρέας όπου αν την προηγούμενη φορά που κέρδισε υπήρχε λίγο μπούρου-μπούρου αυτή την φορά έφτασε πρώτος με το σπαθί του! Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν και ιδιαίτερα τον Ορφέα και τον Τάσο στις κάμερες καθώς και όλα τα παιδιά που άντεξαν με χαμόγελο το κρύο στα checkpoint και στην γενικότερη οργάνωση. 
Όπως πάντα σε μερικές μέρες κατάταξη, φωτογραφίες και βίντεο.

Μην ξεχνάς! Ο πραγματικός  λόκαλ/hero είσαι εσύ που συμμετέχεις!

reclaim

BIA ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ?


Είναι καταθλιπτικό να γυρνάς από μια υπέροχη μέρα όπως το Alleycat και να βλέπεις να συμβαίνει αυτό σε ένα Critical Mass. Μόνο βία μπορεί να συνετίσει τέτοιους ανθρώπους!
Να και μια καφρίλα της οποίας δεν έχουμε τα πρωτεία... Είναι και αυτό κάτι!

27/02/2011

ΜΕΡΑ ΟΜΟΡΦΗ....

Ντύσου μοιραία, αλλά ζεστά, σε περιμένουμε το μεσημεράκι στο Ωδείο.

15/02/2011

ATHENS CARNIVAL ALLEYCAT RACE

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Καλές Τέχνες
Τι είναι τέχνη ;
Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς την τέχνη ;
Πως ορίζεται η τέχνη και τι αντιπροσωπεύει για τον καθένα μας;

Μήπως Τέχνη έχει όντως τα θεμέλια της στην εμπειρία και στο ταλέντο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ;

Αν συμφωνείς μαζί τους, επιστράτευσε όλο σου το ταλέντο (αν δεν βρίσκεις αρκετό ζήτα από τον πλησίον σου), μασκαρέψου (εσύ και το ποδήλατό σου) και χρησιμοποίησε την εμπειρία σου να ανακαλύψεις τη μοναδική διαδρομή, που έχει σχεδιασθεί αποκλειστικά για εσένα, ανάμεσα στις κρυμμένες τέχνες που υπάρχουν γύρω σου στην Αθήνα.

CARNIVAL ALLEYCAT RACE!

ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ USA?

Ρε μπας και ο Παλαιοκώστας το έχει σκάσει στην Αμερική και τους δουλεύει όλους?
photo: John Watson

14/02/2011

MIKE GIANT ART SHOW

O γνωστός illustrator/tattooer/τοιχογράφος Mike Giant αφοσιωμένος στο αγαπημένο του San Francisco αποτείνει φόρο τιμής στην "υιοθετημένη" του πόλη με μια έκθεση στην γκαλερί White Walls με τίτλο "Greetings from San Francisco". Συνδυάζοντας την αγάπη του για τα ποδήλατα fixed gear, τον βουδισμό και την Αμερικανική "παραβατική" κουλτούρα, ο Giant παρουσίασε ένα δείγμα δουλιάς που αναδικνύει το εξαιρετικό του χέρι σε μια σειρά από ασπρόμαυρα σχέδια.

Για την "Greeting from San Franciso" κάνε κλικ εδώ.

11/02/2011

FOUND PHOTOGRAPH v13

Αρχές 80s. 
O William S. Burroughs, μια άσημη εκκολαπτόμενη τραγουδίστρια και ένα joint που γυρίζει. 
Καλό Σαββατοκύριακο.

10/02/2011

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ


εξεγέρσεις στην Β. Αφρική (κλικ), "ταραχές" στην Αϊτή (κλικ), διαδηλώσεις στην Λιθουανία και στη Β. Κύπρο (κλικ και κλικ), χαμός στην Κερατέα (κλικ και κλικ), στρατιωτικός νόμος στις Σέρρες (κλικ), γιατροί και φαρμακοποιοί στους δρόμους (κλικ), ετοιμάζεται και ο στρατός όπως μας εξηγεί ο μάστορας από το ΝΑΤΟ (κλικ), ο Παναγόπουλος άφαντος (κλικ), οι μπάτσοι πυροβολούν (κλικ), συλλαμβάνουν ¨τσαμπατζήδες" (κλικ), προφυλακίζουν τη Φαίη Μαγιερ (κλικ), βγαίνουν περιπολίες με ποδήλατα (αμυράς) και επικυρρήσουν τον Παλαιοκώστα (κλικ), οι μετανάστες της Νομικής σταματάνε και την λήψη τσαγιού (κλικ), οι Anonymous περνάνε στην αντεπίθεση (κλικ) και ο δήμος "υιοθετεί" το αναπαυτήριο του Πικιώνη στου Λουμπαρδιάρη (αμυράς).

είμαστε ακόμη στα μισά του Φλεβάρη και είμαστε ήδη σίγουροι:
αν μη τι άλλο, αυτή τη χρονιά δεν θα βαρεθούμε!

reclaim public space

09/02/2011

CHOOSE LIFE

Το Riace είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στην περιοχή της Καλαβρίας που, όπως τόσο άλλα, κινδύνευε να μετατραπεί σε φάντασμα, καθώς οι κάτοικοί του το εγκατέλειπαν αναζητώντας καλύτερη τύχη. Η παραγωγή είχε νεκρώσει, πολλά σπίτια είχαν ερημώσει ενώ το σχολείο απειλούνταν με λουκέτο λόγω έλλειψης μαθητών.
Αυτά μέχρι πριν από κάποια χρόνια, όταν ο δήμαρχος Mimmo Lucano* σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους 400 εναπομείναντες κατοίκους, επέτρεψε σε περισσότερους από 200 (τα νούμερα δεν είναι τυχαία) Κούρδους, Σομαλούς, Αλβανούς και Ιρακινούς μετανάστες να εγκατασταθούν και να δουλέψουν εκεί μόνιμα. Τους παραχώρησε δημοτικά κτίρια αφού πρώτα τα μετέτρεψε σε σπίτια κι εργαστήρια και τους εξασφάλισε θέσεις εργασίας στις τοπικές επιχειρήσεις υαλουργίας και κοσμητοποιίας. Οι «ξένοι» εξασφάλισαν ένα σταθερό εισόδημα, ο δήμαρχος εξασφάλισε ότι η μεγάλη παράδοση της περιοχής στην κατασκευή ειδών λαϊκής τέχνης δεν θα έσβηνε εξαιτίας της έλλειψης χεριών να την συντηρήσουν.
Σήμερα το Riace αποτελεί πρότυπο οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης για την περιοχή, η οποία στο παρελθόν είχε πληγεί από μεγάλη φτώχεια και έντονα φαινόμενα ξενοφοβίας, κάτω από την «κατοχή της Μαφίας». Η επιτυχία του εγχειρήματος αναδεικνύει το προφανές: τα πάντα είναι θέμα επιλογής. Μπορείς να χτίζεις φράχτες ή να συμβιώνεις. Μπορείς να αποφασίσεις ότι είναι πιο σημαντικό ν’ αφήσεις χωριά να πεθάνουν από το να τα «παραδώσεις στα χέρια λαθρομεταναστών». Μπορείς να ενδώσεις «στον φόβο του άλλου», αλλά μπορείς και όχι.
Οι παλιοί κάτοικοι του Riace, σε συνεντεύξεις τους στον Ιταλικό τύπο, δηλώνουν σήμερα ευγνώμονες για την ανάσα ζωής που έδωσαν οι «ξένοι» στον τόπο τους. Ο Issa, Αφγανός πρόσφυγας, διηγείται σε άπταιστα Ιταλικά ότι 8 χρόνια πριν, όταν αναγκάστηκε ν’ αποχαιρετήσει την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του για μια θέση στον ήλιο της Ευρώπης, είδε για πρώτη φορά στην ζωή του θάλασσα: από την βάρκα που τον μετέφερε από την Τουρκία στην Ιταλία. Σήμερα ξέρει να φτιάχνει περίτεχνα πήλινα διακοσμητικά. Και να κολυμπάει.

* το 2010 ο Mimmo Lucano αναδείχθηκε 2ος καλύτερος δήμαρχος στον κόσμο, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό City Mayors, που αναγνώρισε την αξία και την αποτελεσματικότητα της ρηξικέλευθης πρότασής του για την πόλη του. Στην Αθήνα ο Γιώργος Καμίνης αρνήθηκε σήμερα να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα συμπαράστασης για τους 237 μετανάστες απεργούς πείνας. Είναι κι αυτό μια επιλογή..

08/02/2011

07/02/2011

ΔΙΑΦΘΕΙΡOΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Την Παρασκευή, ήμασταν καλεσμένοι στο Σχολείο Χιλλ στην Πλάκα από τον Δημήτρη, συντονιστή της κινηματογραφικής λέσχης του σχολείου. Ο λόγος? Θα βλέπαμε με τα παιδιά της πέμπτης και έκτης δημοτικού την ταινία "Το Τρίο της Μπελβίλ" και μετά θα συζητούσαμε για το ποδήλατο στην πόλη. Με χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση, μας αρέσει να μιλάμε με παιδιά! Η τάξη άδειασε για 3 ώρες λοιπόν και όλοι έβλεπαν σινεμά.

Λίγο πριν συνεννοηθήκαμε μεταξύ μας για το πως θα περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε σχετικά με το ποδήλατο και τον δημόσιο χώρο στα παιδιά. Ο σκοπός μας με λίγα λόγια, μια που ήμασταν και σε ιδιωτικό σχολείο, ήταν να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα παιδιά να αρνηθούν να μπουν στην τζιπάρα του μπαμπά. Παρ όλα αυτά προς μεγάλη έκπληξή μας η Κ. μας είπε ότι η θεία της είχε το sticker με τον Καραΐσκάκη στο ψυγείο του σπιτιού της! Οπότε μάλλον παίζαμε εντός έδρας.


Αφού τους είπαμε για τις περιπέτειες μερικών στο Brevet της Ελευσίνας και για την εμπειρία της καθημερινής μετακίνησης με ποδήλατο στην Αθήνα η δασκάλα τους άρχισε το κλασσικό θέμα με τους ποδηλατόδρομους με την δικιά μας απάντηση άμεση: "Δεν θα παρακαλάμε το κράτος να μας χτίσει ποδηλατόδρομους για να κάνουμε ποδήλατο, αυτό είναι μια κακή δικαιολογία για να οδηγείς αυτοκίνητο!" Τα παιδιά συμφώνησαν και άκουσαν με ενδιαφέρον τις απόψεις μας. Τα περισσότερα δε είπαν ότι θα ήθελαν να κάνουν ποδήλατο στην πόλη ακόμα και όταν μεγαλώσουν. Δείξανε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα άφρενα μονοτάχυτα αλλά κατάλαβαν πόσο πλάκα μπορεί να έχει η "κόντρα" και να σταματάς το ποδήλατο με το σώμα σου. Επίσης έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν ο Runner τους είπε ότι έκανε 200 χιλ το προηγούμενο Σάββατο.


Είναι απίστευτη η σχέση που έχουν τα παιδιά με το ποδήλατο. Είναι το σύμβολο της ελευθερίας, των πρώτων εξερευνήσεων και της αποδέσμευσης από τους γονείς.

Κάπου στο δρόμο χάνεται...

Ας βρούμε αυτό το συναίσθημα ξανά!



02/02/2011

FIRE IN CAIRO



Οι αιτίες της αιγυπτιακής εξέγερσης (ή έστω κάποιες από αυτές) σύμφωνα με την le monde diplomatique:

Η φιλελεύθερη ατζέντα της αιγυπτιακής κυβέρνησης που, ακολουθώντας τις επιταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ήδη από το 1991, υλοποίησε σταδιακά δραματική μείωση στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτικοποιήσεις κρατικών τραπεζών.

Αυξήσεις στα τρόφιμα που έφτασαν στο 30% στο κρέας και το 146% στο κοτόπουλο.

Αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, που έριξαν τον κατώτατο στα 13 ευρώ. Σήμερα το 40% του πληθυσμού της χώρας ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Πληθωρισμός 15,8%

Σοβαρές ελλείψεις στο ψωμί, που αποτελεί βασική τροφή για τους αιγύπτιους.

Σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά;